Gluteenitonta ruokaa ja elämän mausteita

Kaurakvinoa-vuokaleipä

by Marko
1,4K Katselukertaa

Leipä. Tuo maailman historian tunnetuin ja syödyin elintarvike. Ruokien Danny. Vanhempi keksintö kuin Coca-Cola ja kerroshampurilainen yhteensä. Raamatussakin murrettu ja isoissa saleissakin tarjoiltu. Respect!

En usko että löytyy maan päältä tai sen ulkopuoleltakaan mitään niin tunnettua ruokalajiketta kuin leipä. Jokaisella maalla on oma leipähistoriansa, eikä Suomi ole poikkeus. Kyseessä yksi vanhimmista ruuista ja se on tunnettu jo neoliittisella kaudella. Ja siitähän on jo tovi.

Nyt joku tätä lukeva saattaa jäädä turhaan miettimään ”että kuinkas pitkä se tovi nyt sitten onkaan?” niin voin paljastaa että tässä tapauksessa abouttia 6000 vuotta sitten jo paisteltiin limppuja. Ehkä jo aiemminkin. Kuka tietää. 

Muinaisessa Egyptissä leivän leipominen oli yksi tärkeimmistä ruoanvalmistuksen aloista. Euroopassa leipä on ollut pääruokalajina ainakin 1000-luvulta ennen Jesseä aina nykypäiviin asti. Lähes kaikissa kulttureissa leivällä on ollut kunnioitettu asema, sitä on siunattu monin menoin. Kun nälkävuosia oli usein, puhtaista jauhoista leivottua leipää opittiin kunnioittamaan nöyrin mielin. ”Leipä on Jumalan lahja ja maan siunaus!”

Entäpä Suomi. Mites täällä härmässä on leivän kanssa sujunut? No kiitos kysymästä ihan kivasti. Se milloin täällä on ensimmäisen kerran osattu tietoisesti leipää paistaa, on jopa minulle suurelle leivän ystävälle arvoitus. Varmaan pitänee mennä ajassa jokunen vuosi taaksepäin tutkia viljelyn historiaa.

Eräiden tarinoiden mukaan ohraa on nostettu pelloilta jo kivikaudella.  Rautakaudelta, eli 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua, löytyy ensimmäiset maininnat vehnästä ja ensimmäiset vehnävene-kalliopiirrustukset. Samoille aikajanoille sijoitetaan rukiin historia Suomessa. Kiinnostavaa eikö?

Se milloin ensimmäinen jauhopeukalo keksi jauhaa ne jyväset, lisätä sinne vettä tai nestettä ja tuikata tämän kiisselin uuniin tai tulipesään, on mysteeri. Toki voipi olla että kävi kuten faaraoilla, että puuro kiehahti yli ja hellalle. Siinä se sitten paistui ja kovettui kunnes joku pyramidityömaalla haistoi palaneen käryä, ja sammutti virrat. Jälkiä siivotessaan huudahti kuuluisan ”Heureka” omalla faaraokielellään ja loppu on historiaa. Leipähistoriaa.

Oli tarina sitten noin tai jotenkin muuten, on leipä ollut iät ajat suuressa roolissa ihmisten elämissä. Monella maalla on ihan omat leipänsä ja suomellakin mukavan värikäs ja maukas leipäkulttuuri. Ruisleipä.

Kun parisen vuotta sitten aloittelimme Gluteenitonta elämää, oli uusien opeteltavien asioiden lista luonnollisesti pitkä. Mitä saa syödä ja mitä ei. Itseasiassa blogin puolella yksi postaus tästä hämmennyksestä… Koska leipä kuului isosti myös meidän elämäämme, mietitytti voiko leipää syödä ja jos voi niin onko se sitä kuivaa känttyä johon joskus joissain kekkereissä törmännyt.

Uusia paketteja kulkeutui kaupasta kotiin ja niitä sitten ihmeteltiin. Kokeiltiin. Maisteltiin ja arvioitiin. Omia suosikkeja löytyi ja suureksi iloksi saimme huomata että myös gluteenittomissa tuotteissa kehitys on mennyt eteenpäin suurin harppauksin. Tämä synnytti iloa ja riemunkiljahduksia. Jopa paahtoleipää saa.

Vaikkakin gluteenittoman leivän hinta saattoi olla kolminkertainen normileipään vertaillessa, ei se haitannut. Valikoimaa löytyi runsaasti ja leipää löytyy pöydästämme edelleen päivittäin. Ja hyvää leipää. Viime aikoina olemme tehneet leipää myös itse. Erilaisia. Vuokaleipiä ja sämpylöitä.

Kerroin pullatarinassa kuinka tuoreen pullan tuoksu kotona oli niin huumaava, mutta sitä se on myös kun paistelee itse leipää. Uunituoretta leipää tai sämpylää, vähän voita päälle ja ahhhh. Täydellistä. Lapset rakastavat ja se palaute lämmittää mieltä enemmin kuin mikään muu <3

*****

Ja mikäs on leipoessa kun tuotteet on mainioita. Tämä pakkaus osui kaupassa gluteenittomien tuotteiden hyllyllä silmään ja nappasin matkaan.

Semperin Kaura&Kvinoa Leipäjauhoseos. Niin helppoa. Lisää vain vesi, öljy ja suola. Vatkaile hetki ja kippaa vuokaan kuten me teimme. Taputtele sämpylöitä tai pellille limpuksi. Focaccia tai näkkärikin onnistuu samalla sisällöllä.

Me ollaan nyt pari kertaa tätä testattu, vuokaleipä sekä sämpylät ja tullaan jatkossakin tekemään. Maku helppous ja hinta avainsanoina tässä. Suosittelemme 🙂

XXXXX

Marko

KAURAKVINOA-VUOKALEIPÄ

Tulosta
Annoksia: 12 Esivalmistelu: Kokkailuaika:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Arvostelu 4.0/5
( 2 Arvostelua )

Ainekset

Extra:

  • Jos haluaa, voi sekaan heittää siemeniä tai muita mausteita. 

Valmistusohjeet

  1. Avaa jauhopaketti ja ota kulho kaapista.
  2. Kippaa paketin sisältö kulhoon. Mukana hiivapussi, ja se myös sekaan.
  3. Lisää suola.
  4. Sekoittele hetki. 
  5. Jos siemeniä tykkää laittaa, voi ne lisätä nyt.
  6. Lisää kädenlämpöinen vesi (37°C).
  7. Ota vatkain sekä taikinakoukut ja veivaa taikinaa 1 minuutti.
  8. Lisää öljy ja jatka veivailua 3-4 minuuttia.
  9. Anna taikinan huilata 5 minuuttia.
  10. Siirrä taikina leipävuokaan. 
  11. Sivele leivän pintaan öljy/vesiseosta ja peitä kelmulla tai liinalla.
  12. Laita vuoka lämpimään paikkaan, vaikka hellan päälle.
  13. Anna leivän kohota 35 minuuttia.
  14. Laita uuni lämpiämään 240°C asteeseen.
  15. Siirrä vuoka uuniin alatasolle ja paista n.35 minuuttia.
  16. Kun valmis, anna jäähtyä liinan alla.
  • Paketissa hiivapussi mukana. Muista lisätä se myös. 
  • Me käytimme leivän seassa kokonaisia pellavansiemeniä, ja ne toimivat oikein kivasti. 
  • Leivän pintaan voi halutessaan ennen paistoa ripotella vaikka gluteenittomia kaurahiutaleita.

Vink vink

Leivän leikkaaminen onnistuu parhaiten kun se on vähän jäähtynyt. Jos ei koko leipä mene heti, voi sen laittaa valmiina siivuina pusseihin ja pakastaa. Sieltä sitten kivasti niitä sulattelee ja nauttii tuoreesta leivästä myöhemminkin.

Kokeilitko reseptiä? 😋
Olisi kiva nähdä miten onnistui. Tägää kuva Instagramissa @gluteenitontaelamaa.
Subscribe
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit

Saattaisit ehkä pitää myös näistä

Maksimoidaksemme nettiselailunautintosi, tämäkin verkkopalvelu käyttää evästeitä. Toistaiseksi emme tee niillä oikein mitään. Hyväksy Lue lisää